Inwoners van Maassluis nemen deel aan de samenleving
Wat willen we bereiken?
Onderwijs
- Terugdringen voortijdig schoolverlaters en voorkomen langdurig schoolverzuim in vroeg stadium.
- Leerlingen in het speciaal onderwijs (en hun ouders) worden gestimuleerd en begeleid om zelfstandig te reizen, zodat - op termijn - minder beroep wordt gedaan op leerlingenvervoer.
- Verminderen van ontwikkeling- en taalachterstanden in de voor- en vroeg schoolse periode, Primair- en het Voortgezet Onderwijs.
- Verminderen en voorkomen van discriminatie en pestgedrag.
- Een bijdrage leveren dat jeugdigen tussen 0 en 27 jaar in staat worden gesteld om hun talenten optimaal te ontwikkelen, zo lang mogelijk in het onderwijs te blijven en zorg te krijgen waar en wanneer die nodig is.
- Een regierol spelen daar waar wij worden geacht deze rol te spelen, namelijk verbinden van vele spelers op het terrein van het onderwijs, jeugdzorg en jeugdbeleid, en het bedrijfsleven.
- Initiatieven en activiteiten subsidiëren die een bijdrage leveren aan een kwalitatief goed onderwijs en preventieve zorg die zoveel mogelijk op school wordt verleend.
- Leerlingen met verschillende instellingen en aspecten van wetenschap en techniek kennis laten maken, waardoor hun belangstelling voor techniek wordt gewekt.
- Een intensieve samenwerking met de twee andere MVS-gemeenten, Schiedam en Vlaardingen op het gebied van de leerplicht, leerlingenvervoer en regionale afstemming onderwijs en jeugd intensiveren.
Educatie
Vanuit educatie wordt ingezet op het Taalhuis dat onder andere tot doel heeft om statushouders tijdens de inburgering en erna zo vroeg mogelijk te ondersteunen. Tevens wordt ingezet op het herkennen van laaggeletterdheid en het doen van een aanbod voor laaggeletterden.
Onderwijshuisvesting
Het binnen de wettelijke kaders zorg dragen voor een goede onderwijshuisvesting voor voortgezet en primair onderwijs.
Welzijn
Met een preventieve aanpak willen we ontmoeting en leefplezier stimuleren voor alle inwoners van Maassluis. Het wegnemen van risicofactoren en het stimulering van beschermende factoren zijn hierbij uitgangspunten.
Inzet van welzijnsorganisaties voor zowel jongeren als senioren is belangrijk in het stimuleren van deelname aan de samenleving.
Gezondheidszorg
Door uitvoering van de wet publieke gezondheid door de GGD zetten we op het bevorderen van de gezondheid van onze inwoners. Structurele monitoring van de gezondheid van de inwoners van onze stad zorgt voor input voor eventuele aanpassing in beleid. Het CJG-Rijnmond is van belang bij de vroegsignalering van risico's van een gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de Maassluise jongeren.
De regievoering die de gemeente hierin heeft, moet partijen verbinden en laten samenwerking, zodat adequate en kwalitatief goede gezondheidszorg geboden kan worden.
Vrijwilligers
Doelstelling voor 2017 is om de vrijwillige inzet in Maassluis te vergroten en te bereiken dat vrijwilligersorganisaties ondersteuning krijgen om voldoende vrijwilligers te vinden, op te leiden en te behouden.
Mantelzorg
Het beleid van de MVS-gemeenten is te herleiden tot twee gemeenschappelijke thema’s, die als hoofddoelstellingen van de inzet voor de komende jaren zijn geformuleerd:
- Preventieve aanpak: het voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers.
- Het vergroten van het bereik naar mantelzorgers
Diversiteitsbeleid
Bijdragen aan een evenwichtige samenleving en tegengaan van segregatie door te investeren in de samenwerking tussen gemeente, politie, jongerenwerk en scholen. Verschillende bevolkingsgroepen in Maassluis met elkaar verbinden, laten deelnemen aan de samenleving en het ‘samen leven’ stimuleren. Investeren in de contacten met de Maassluise gemeenschap.
Wat gaan we daarvoor doen?
Onderwijs
Activiteiten waarbij de gemeente regisseert:
- Preventieve zorg stimuleren op scholen en zorgen voor een goede afstemming tussen scholen en Vraagraak;
- Techniekonderwijs op Primair- en Voortgezet Onderwijs stimuleren en het bedrijfsleven en het onderwijs verbinden.
- In samenwerking investeren met Schiedam en Vlaardingen, waaronder regionale uitvoering van leerplicht, leerlingenvervoer en regionale afstemming onderwijs en jeugd.
- De cultuureducatie versterken van kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar.
- In het kader van het onderwijsachterstandenbeleid inzetten op de Voor- en Vroegschoolse educatie om kinderen met een taal- en ontwikkelingsachterstand beter voor te bereiden op het onderwijs. Dit doen wij door een vroege indicatie van mogelijke achterstanden, scherpe toeleiding van (geïndiceerde) kinderen naar een VVE traject in de peuteropvang, het ondersteunen van initiatieven tot het komen tot startgroepen (peuterklassen) bij basisscholen. Ook zorgen wij ervoor dat ouders betrokken zijn en blijven bij de ontwikkeling van hun kind(eren). Om de partners te ondersteunen en stimuleren, subsidiëren wij de programma's en monitoren wij de resultaten van de inspanningen.
- Ons inspannen voor een goede afstemming tussen scholen, gezinsspecialisten en Vraagraak.
- In samenwerking met onderwijspartijen komen tot een gezamenlijke visie op passend onderwijs en hierbij behorende initiatieven faciliteren.
- Het verminderen van taalachterstanden van leerlingen op het Primair en het Voortgezet Onderwijs door met de gezamenlijke schoolbesturen in Maassluis de Centrale Opvang Maassluis in stand te houden en in samenwerking met de MVS-gemeenten zorg te dragen voor de Internationale Schakelklas.
- Het verminderen en voorkomen van discriminatie en pestgedrag door het aanbieden van workshops en voorlichting (Stichting Radar).
- Zorg dragen voor kinderopvang of buitenschoolse opvang op basis van een sociaal-medische indicatie (SMI). In 2017 worden de mogelijkheden verkend om de SMI onder te brengen bij Vraagraak als onderdeel van een integraal ondersteuningsaanbod.
Onderwijshuisvesting
Er wordt verder uitwerking gegeven aan het proces van de doordecentralisatie van onderwijshuisvestingsmiddelen aan scholen voor primair onderwijs.
Wij dragen wij zorg voor de beoordeling van onderwijshuisvestingsvragen van schoolbesturen voor nieuwbouw en uitbreiding van onderwijsvoorzieningen.
Welzijn
Wij zullen:
- Het preventieteam eenzaamheid en depressie in standhouden om ontmoeting en leefplezier in de gemeente te versterken;
- Welzijnsorganisaties nadrukkelijk betrekken bij de opdracht om ontmoeting en leefplezier te bevorderen;
- De regie voeren om partijen met elkaar te verbinden en samenwerking te versterken om een adequaat en kwalitatief goed aanbod voor onze inwoners te realiseren.
Gezondheidszorg
Wij zorgen voor:
- Een goede uitvoering van de Wet publieke gezondheid door de GGD en het CJG-Rijnmond, met speciale aandacht voor vroegsignalering;
- Een goede aansluiting tussen preventie en curatie.
Gezinsspecialisten
De rol en taak van de gezinsspecialisten (GS) in het onderwijs (PO en VO)wordt komende jaren steeds verder uitgekristalliseerd. Zijn vormen de brug tussen hulpverlening en de scholen. Sinds 2015 is er voor iedere school in Maassluis voor minimaal zes uur en maximaal 16 uur per week een GS beschikbaar. In toenemende mate weten zowel de scholen als de hulpverlening (met name Vraagraak) de GS te vinden en wordt de rolverdeling helderder (wie doet wat, overlap in taak vermijden). Voor 2017 is de efficiency in de samenwerking een bijzonder aandachtspunt.
Vrijwilligers
Om vrijwilligers in ongeorganiseerd en georganiseerd verband te faciliteren worden de volgende sub doelstellingen gesteld:
- Stimuleren: Vrijwillige inzet wordt mogelijk en aantrekkelijk gemaakt.
- Makelen en Verbinden : De juiste ondersteuningsinfrastructuur wordt ingericht en vraag en aanbod worden optimaal gematcht.
- Ondersteunen: De vrijwilliger en de vrijwilligersorganisatie worden optimaal ondersteund, afstemming en verbinding vindt plaats met beroepskrachten en het netwerk wordt versterkt.
- Continueren: Dit subdoel gaat over alle activiteiten die ervoor zorgen dat inwoners zich vrijwillig blijven inzetten , zoals waardering, en dat de vrijwillige activiteiten gecontinueerd worden.
Enkele voorbeelden van de uitwerking:
- In samenwerking met de Oproepcentrale en andere vrijwilligersorganisaties zullen methodieken ontwikkeld worden om Maassluizers enthousiast te maken om zorgvrijwilliger te worden. Hierbij zal gekeken worden naar het aanboren van ‘nieuwe’ groepen potentiële vrijwilligers, zoals vluchtelingen, mensen met een beperking en mensen in de bijstand.
- Hiertoe opgeleide vrijwillige coaches gaan de inwoners van Maassluis die dat willen begeleiden naar vrijwilligerswerk. Dit biedt kansen voor de nieuwe vrijwilligers en de bestaande vrijwilligers die zich kunnen ontwikkelen in de rol van coach.
- De netwerkcafé’s worden gecontinueerd wegens succes. Hier komen vrijwilligers om elkaar te ontmoeten en kennis en vaardigheden uit te wisselen.
- Bieden van cursussen en workshops aan vrijwilligers
Mantelzorg
Eind 2016 wordt naar verwachting de nieuwe regiovisie Mantelzorg afgerond. De drie gemeenten stellen hierin vast dat de regionale samenwerking door de gezamenlijke inzet van de gemeentelijke middelen efficiënter werkt, wat ten goede komt van de verbetering en versterking van de ondersteuning van mantelzorgers. Voorbeelden zijn; blijk van waardering, respijtzorg, educatie, emotionele en materiële steun, rol in het keukentafelgesprek, financiering van steunpunten mantelzorg, faciliteren van lotgenotencontact, zelfhulpgroepen, maatjes-projecten etc.
Diversiteitsbeleid
Er worden (stads)gesprekken georganiseerd waar de inwoners van Maassluis zich door voelen aangesproken rond thema’s die worden aangedragen door de doelgroep zoals: onderwijs en werkgelegenheid, armoede, participatie, accepteren van diversiteit en vergrijzing. Ook het beleid wordt voortgezet om verschillende bevolkingsgroepen met elkaar te verbinden door het gesprek aan te gaan met kerken en moskeeën en andere maatschappelijke organisaties. Op school helpen we mee aan het besteden van aandacht aan antidiscriminatie en het voorkomen van pestgedrag. Stichting Radar biedt een meldpunt voor discriminatie-uitingen voor de inwoners van Maassluis.
Verbonden partijen
GR GGD Rijnmond
De GGD Rotterdam-Rijnmond zet zich in voor een goede en voor iedereen toegankelijke gezondheidszorg. Daarnaast zet de GGD zich in om ziekten en andere problemen te voorkómen. Er is intensieve bemoeienis met volwassenen die de grip op het eigen leven verliezen, er wordt infectieziektebestrijding geboden, medische milieukunde, technische hygiënezorg en toezicht op de kinderopvang. Dit betreffen de wettelijke taken van de gemeenten op het gebied van volksgezondheidszorg.
Gezondheid als basis voor meedoen
Wat willen we bereiken?
Wmo-maatwerkvoorzieningen
Inwoners die het niet zelfstandig of met hulp uit hun omgeving redden, kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de gemeente. Iedereen moeten kunnen meedoen aan de samenleving. Een objectieve beoordeling van de individuele situatie staat centraal bij het verstrekken van maatwerkvoorzieningen. Voorzieningen, zoals begeleiding en huishoudelijke hulp, worden verstrekt om een bepaald resultaat te bereiken. ROGplus verzorgt voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam de uitvoering van de Wmo-maatwerkvoorzieningen. De samenwerking tussen ROGplus en Vraagraak is essentieel voor een goede dienstverlening aan de inwoner.
Woonservicezones
In Maassluis is het goed wonen voor iedereen. Dit betekent dat er in de wijk en buurt sprake is van een omgeving waar oog en oor is voor elkaar, men naar elkaar omziet en ieder zijn steentje bijdraagt aan een plezierige leefomgeving. Het bevorderen van de sociale cohesie is een aandachtspunt, waarbij de burger aan zet is en de gemeente op de achtergrond een faciliterende rol vervuld. Een woonservice, of woonzorgzone, maakt onderdeel uit van een wijk en biedt voor de ouderen en mensen met een beperking voldoende bereikbare voorzieningen in de directe leefomgeving. De mogelijkheden om langer zelfstandig te kunnen wonen heeft bij de ontwikkeling van Sluispolder West de aandacht.
Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen
Vanuit de centrumgemeente wordt gewerkt aan een beleidsstuk voor MVS over MO en BW voor de periode 2016-2019, die nog dit jaar naar verwachting afgerond wordt.
De visie hierin sluit aan bij de momenteel breed levende maatschappelijke opvatting dat ook mensen die vanwege psychische, vaak meervoudige problemen ondersteuning nodig hebben, vaak het meest zijn gebaat bij een zo zelfstandig mogelijk bestaan. Hierbij wordt steeds meer uitgegaan van een tijdelijk gebruik van de maatschappelijke voorzieningen (MO en BW).
Jeugdhulp
De gemeente is verantwoordelijk voor een passend aanbod voor jeugdigen met een ondersteuningsvraag en de toeleiding naar dit aanbod. Het aanbod bestaat uit Jeugd GGZ, Jeugd en opvoedhulp en hulp voor jeugdigen met een beperking. We willen als gemeente hulp bieden die zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig is. Dit betekent dat het van belang is de verbinding te leggen met de eigen mogelijkheden en netwerken van jeugdigen met een ondersteuningsvraag en voorliggend aanbod, waarbij tijdige signalering en toeleiding plaatsvindt daar waar dit nodig is.
Maatregelen in het kader van jeugdbescherming en jeugdreclassering worden uitgevoerd door de gecertificeerde instellingen die hiertoe door de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond zijn gecontracteerd. Zij zetten in afstemming met het lokale veld passende ondersteuning in. Van belang is de komende tijd de samenwerking met het lokale veld te optimaliseren.
Veilig Thuis
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn in 2015 samengekomen in de integrale toegang van het advies- en meldpunt Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. De komende tijd zal hard gewerkt blijven worden aan de doorontwikkeling van een eenduidige aanpak in de hele regio Rotterdam Rijnmond. Ook zal er zorg worden gedragen voor een goede inbedding van de afspraken tussen het regioteam voor Maassluis, Vlaardingen en Schiedam en Vraagraak.
Wat gaan we daarvoor doen?
Wmo-maatwerkvoorzieningen
ROGplus zorgt voor een goede kwalitatieve uitvoering van de verordening maatschappelijke ondersteuning. De effecten van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp en de begeleiding worden gemonitord. De samenwerking tussen ROGplus en Vraagraak wordt verder versterkt.
Woonservicezone
Na centrum, de Vloot, en west, de Burgemeesterswijk, is het nu de beurt aan oost om met de herontwikkeling van Sluispolder West invulling te geven aan de woonservices- of woonzorgzone. Met maatschappelijke partijen zullen basis afspraken worden gemaakt over de ontwikkeling van de wijk om invulling te geven aan een concept waar langer zelfstandig wonen mogelijk is en aan ontmoeting dichtbij invulling gegeven kan worden. Onderzoek zal worden gedaan naar de toekomstige behoefte aan en beschikbaarheid van woningen waarbij ook zwaardere zorg thuis geleverd kan worden en de behoefte aan beschutte woonvormen met zorg nabij.
Maatschappelijke opvang (MO) en Beschermd Wonen (BW)
In MVS verband staan voor de komende periode onder andere de volgende thema’s op de agenda om verder uit te werken:
- Rol van Vraagraak bij de uitstroom uit de MO.
- Overleg met de woningcorporaties uit de drie gemeenten, met onder andere de doelen:
- Jaarlijks beschikbaar stellen van voldoende sociale huurwoningen ten behoeve van de toenemende groep uitstromers uit gemeentelijke verblijfsvoorzieningen.
- Goede afspraken maken tussen gemeenten, woningcorporaties en hulpverlenende instanties over het zo succesvol mogelijk begeleiden van deze doelgroep. - Aandacht voor knelpunten die in het werkveld spelen bij de begeleiding van de MO/BW doelgroep. Hiervoor zijn de gemeenten onder andere in gesprek met Stroomopwaarts.
- In het genoemde beleidsstuk wordt een nieuw ordeningsprincipe voor weging van BW indicaties onderzocht (in plaats van de oude zzp-systematiek), waarbij onderscheid gemaakt wordt in ‘licht, middelmatig en zwaar’, wat zou bepalen vanuit welke gelden het gefinancierd wordt.
Jeugdhulp
De gemeente draagt zorg voor gedegen inkoop en aansturing hierop van de voorzieningen in het kader van Jeugd GGZ, Jeugd en opvoedhulp en hulp voor jeugdigen met een beperking. Toeleiding vindt plaats via Vraagraak, dat op laagdrempelige wijze aan de slag gaat met jeugdigen met ondersteuningsvragen en samen met hen zoekt naar een aanbod dat aansluit bij de gezinssituatie. De gemeente stuurt aan op samenhangende ondersteuning waarbij vragen op verschillende leefdomeinen worden bekeken. Vraagraak medewerkers krijgen daarbij de ruimte om in onderling multidisciplinair overleg maatwerk te leveren. Om te zorgen dat er minder ondersteuning vanuit de specialistische jeugdhulp nodig is, ontwikkelt de gemeente daarnaast in overleg met jeugdigen en hun ouders een aanbod dat aansluit bij de vraag, maar een meer voorliggend karakter heeft.
De gemeente stuurt via de GR Jeugdhulp Rijnmond (JR) aan op een goede uitvoering van de taken op het gebied van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Verder maakt de gemeente afspraken met de gecertificeerde instellingen en het lokale veld over de onderlinge afstemming en samenwerking.
Veilig Thuis
Wij gaan:
- Sturen op een goed functionerende organisatie bij Veilig Thuis.
- Zorgen voor bekendheid met de gemaakte afspraken bij het lokale veld.
- Zorgen voor een goede samenwerking tussen het regioteam en Vraagraak.
- Zorgen voor voldoende expertise op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling bij Vraagraak.
Verbonden partijen
GR ROGplus
ROGplus verzorgt voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam de verstrekking van de Wmo-maatwerkvoorzieningen.
GR Jeugdhulp
De Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond is de inkooporganisatie van de samenwerkende gemeenten Rotterdam, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Nissewaard, Hellevoetsluis, Brielle, Westvoorne, Goeree-Overflakkee, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Deze draagt zorg voor de inkoop en subsidiëring van Jeugd GGZ, Jeugd en opvoedhulp en intramurale hulp voor jeugdigen met een beperking en de inzet vanuit de gecertificeerde instellingen.
In Maassluis is het goed wonen
Wat willen we bereiken?
Vraagraak: zichtbaar in de stad
We willen inwoners stimuleren en ondersteunen om deel te nemen aan de samenleving. We nemen problemen niet over, maar zorgen ervoor dat inwoners handvatten krijgen om hun problemen aan te pakken en op te lossen.
Inwoners kunnen bij de nieuwe locatie aan de Haydnlaan terecht of komen medewerkers van Vraagraak tegen op locaties in de stad.
Laagdrempelige toegang: contact maken en verbindingen leggen
Met Vraagraak organiseren we een laagdrempelige toegang voor alle inwoners met hulpvragen. We willen voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. Medewerkers zorgen in het contact met de inwoner dat helder wordt wat de hulpvraag is, wat iemand zelf kan doen of met zijn omgeving kan organiseren en op welke onderdelen ondersteuning nodig is. Vraagraak zorgt dat de juiste partners betrokken worden. Voorwaarde voor een goede dienstverlening is een goede samenwerking met alle ketenpartners in de stad. Belangrijke partners zijn ROGplus en Stroomopwaarts, die ook taken in de toegang tot voorzieningen in het sociaal domein uitvoeren. Daarnaast zijn het centrum voor jeugd en gezin, het onderwijs, wijkverpleegkundigen, huisartsen, politie, woningcorporaties en welzijn- en zorgorganisaties belangrijke partners.
Regie voeren
In principe hebben inwoners de regie over hun eigen leven en het oplossen van hun eigen problemen. Soms zijn problemen complex of zijn de oplossingen lastig te organiseren. In deze situatie pakt een medewerker van Vraagraak de regie, zorgt dat de juiste prioriteiten worden gesteld en dat afspraken nagekomen worden.
Wat gaan we daarvoor doen?
Vraagraak: zichtbaar in de stad
De bekendheid van Vraagraak neemt gestaag toe. Steeds meer inwoners weten Vraagraak te vinden. De ervaring leert dat inwoners pas gaan zoeken als ze hulp nodig hebben. We zullen daarom continu blijven communiceren over Vraagraak via de Schakel, de website en andere mogelijkheden. Medewerkers van Vraagraak zullen regelmatig herkenbaar op verschillende locaties in de stad aanwezig zijn. Daarnaast zetten we in op grotere bekendheid van Vraagraak bij de professionals, zoals huisartsen, politieagenten en woonconsulenten in de stad. Zodat deze professionals inwoners die zij tegenkomen met hulpvragen, die zij zelf niet kunnen beantwoorden, kunnen doorverwijzen.
Laagdrempelige toegang: contact maken en verbindingen leggen
De serviceverlening vanuit Vraagraak is een belangrijke pijler van het succes dat we willen bereiken. Hier zullen wij daarom op inzetten. Daarnaast willen we Vraagraak ontwikkelen, zodat zij de spin zijn in het lokale web van organisaties.
Regie voeren
Medewerkers van Vraagraak pakken de regie in een casus als de inwoner hier zelf of met hulp van zijn omgeving niet meer toe in staat is.