Inwoners van Maassluis nemen (naar vermogen) deel aan de samenleving
Wat willen we bereiken?
Werk, werk, werk
Voor iedereen die kan werken zou een betaalde baan in het verschiet moeten liggen. Helaas is de werkelijkheid anders en is een grote groep inwoners (tijdelijk) aangewezen op de mogelijkheden van de Participatiewet. De uitvoering van de taken op het gebied van werk en inkomen zijn gemandateerd aan het regionaal participatiebedrijf Stroomopwaarts. De uitkering vanuit de Participatiewet zien wij als tijdelijke noodzaak voor degenen die niet op eigen kracht betaalde arbeid kunnen vinden of behouden.
Mensen voor wie de reguliere arbeidsmarkt geen optie is moeten in een (beschermde) omgeving zinvol werk kunnen doen. Wanneer regulier werk tijdelijk niet mogelijk is kan participatie in de wijk een opstap zijn om actief deel te nemen aan de samenleving. Hiermee worden de leefbaarheid en veiligheid in de buurt ondersteund. Meedoen in de samenleving staat voorop en draagt bij aan een beter welbevinden van iedere inwoner.
Jongeren
Jongeren die het speciaal onderwijs gaan verlaten verdienen ook een plek op de arbeidsmarkt. Voorkomen moet worden dat deze kinderen op de bank komen te zitten. Ons uitgangspunt is een directe doorstroom vanuit school naar een werkplek, dit geldt niet alleen voor de kwetsbare jongeren. Jongeren horen niet in een uitkeringssituatie terecht te komen en vragen daarom een directe aanpak vanuit school naar de arbeidsmarkt. Hiervoor is een optimale samenwerking tussen onderwijs, leerplicht, Stroomopwaarts en het bedrijfsleven nodig. Jongeren die al bekend zijn binnen de jeugdhulp vragen specifieke aandacht om te voorkomen dat zij in een uitkeringssituatie belanden.
Arbeidsmarkt
Het motto van Stroomopwaarts 'werk is de beste vorm van zorg' onderschrijven wij en kan alleen, voor iedereen, invulling krijgen als er sprake is van maatschappelijke betrokkenheid van onze werkgevers en ondernemers. Het onderhouden van een goede relatie met het Maassluise bedrijfsleven is dan ook vanzelfsprekend. De arbeidsmarkt houdt niet op bij onze stadsgrenzen. Stroomopwaarts vervult daarom namens de MVS-gemeenten een belangrijke rol binnen de arbeidsmarktregio.
Armoedebeleid
Kinderen hebben binnen het armoedebeleid onze speciale aandacht. We willen zoveel mogelijk voorkomen dat armoede over gaat van de ene generatie op de andere. We zullen er dan ook alles aan doen om kinderen kansen te bieden om mee te doen aan onderwijs, educatie, sport en cultuur. De Minima EffectRapportage (MER) maakt duidelijk dat gezinnen met kinderen in het voortgezet onderwijs extra onze aandacht verdienen. Met het vernieuwend armoedebeleid wordt een nieuwe manier van werken ingezet. Niet het recht op, maar de situatie bepaalt of inzet van armoedegelden gewenst is. Gebeurtenissen tijdens het leven kunnen een signalerende rol vervullen waardoor een meer preventieve inzet mogelijk wordt. Samenwerking hierin met Vraagraak en andere maatschappelijke partners is hierbij essentieel. Gezondheid van onze burgers is een speerpunt van ons beleid. Reden waarom we de CAV (collectieve aanvullende ziektekostenverzekering) behouden blijft.
Schuldhulpverlening
Schulden mogen geen belemmering vormen voor participatie van de inwoner. Inwoners met problematische schulden worden op weg geholpen naar maximaal haalbare financiële zelfredzaamheid. Gezocht wordt naar een passende en duurzame oplossing voor de financiële problemen. De inwoner heeft hierin altijd een grote eigen verantwoordelijkheid. Schulden worden niet als geïsoleerd probleem beschouwd, maar ze worden benaderd in het licht van de totale problematiek van de inwoner. De samenwerking tussen Stroomopwaarts, schuldhulpmaatjes en Vraagraak is essentieel voor een goede aanpak.
Wat gaan we daarvoor doen?
Werk, werk, werk
Stroomopwaarts zet in op preventie aan de poort, inzet op uitstroom en activering van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt een specifieke aanpak gehanteerd voor bepaalde doelgroepen zoals jongeren van het speciaal onderwijs, allochtone jongeren en statushouders. Op basis van de resultaten van het project 'Iedereen doet mee' zal beschut werken een reguliere invulling krijgen. De lokale projecten, zoals we die gekend hebben voor Zaneveld, worden in samenspraak met Stroomopwaarts ter hand genomen. De wijk Sluispolder West krijgt hierbij extra aandacht.
Jongeren
In onze overleggen met Stroomopwaarts en in het Regionaal Educatief Overleg zullen wij de samenwerking tussen Stroomopwaarts en de scholen voor speciaal onderwijs (VSO en PRO) stimuleren. Binnen de mogelijkheden voor nieuw beschut werken zal ook ruimte zijn voor deze jongeren. In onze contacten spreken we onze Maassluise werkgevers aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in hun inzet voor stage en werk(ervaring)plekken voor jongeren. In samenwerking met Vraagraak, scholen en leerplicht zullen jongeren met een indicatie voor jeugdhulp door Stroomopwaarts naar werk begeleid worden wanneer zij het onderwijs gaan verlaten.
Arbeidsmarkt
In onze contacten met ondernemers en werkgevers zullen wij de maatschappelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van het bieden van stage en werk(leer) banen steeds onder de aandacht brengen. Voor het vervullen van vacatures attenderen wij hen op de mogelijkheden welke Stroomopwaarts kan bieden. Bestuurlijk blijven we aangesloten bij het Regionaal overleg Arbeidsmarktregio Rijnmond en nemen ook daar onze verantwoordelijkheid in het invullen van de opdracht van het regionale Werkbedrijf .
Als opdrachtgever voor aan- en uit te besteden werken zullen wij social return on investment (SROI) actief uitdragen, zodat werkzoekenden een kans krijgen werkervaring op te doen of een plek te veroveren op de arbeidsmarkt.
Armoedebeleid
Het armoedebeleid wordt integraal vormgegeven. Vraagraak, het onderwijs, maar ook de (jeugd)zorg werken hierbij samen met Stroomopwaarts. Door individuele inzet en interventie, met een accent op kinderen die in armoede opgroeien, wordt maatwerk geleverd en vindt de uitvoering dicht bij de inwoner plaats.
Het beleidskader Armoedebeleid wordt nader uitgewerkt in een concreet activiteitenplan. Er zal meer ingezet worden op individuele levensgebeurtenissen in plaats van generieke mogelijkheden. Dit kan ook werkgerelateerd zijn. Vraagraak speelt al een belangrijke rol als brede toegang voor hulpvragen en geeft inwoners al advies. Verkend zal worden of het gewenst is of Vraagraak mandaat krijgt, zodat zij bepaalde financiële problemen direct op kunnen lossen zonder tussenkomst van Stroomopwaarts.
Schuldhulpverlening
Op basis van het beleidsplan 'Aanpak schulden' zet Stroomopwaarts in op preventie en het bieden van maatwerk. Preventie is gericht op het voorkomen van schulden, het tijdig opsporen van schulden, het stabiel houden van situaties en het voorkomen van terugval in schulden. Daarnaast wordt per individu bepaald wat het hoogst haalbare is. De schuldhulpverlening is er op gericht de inwoner te ondersteunen om zoveel mogelijk financieel vaardig en zelfstandig te worden. De inwoner is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen schuldsituatie. Deze verantwoordelijkheid wordt niet overgenomen. De samenwerking met andere betrokken partners wordt gezocht als er meerdere problemen spelen.
Verbonden partijen
Regionaal Participatiebedrijf Stroomopwaarts MVS
De uitvoering van de Participatiewet, de Wet schuldhulpverlening en het lokaal armoedebeleid is via mandaat overgedragen aan Stroomopwaarts. Zij voert deze taken uit voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.